Simplu. Oricine 🙂
Fie că vorbim de crearea unui site web de prezentare sau de realizarea unui magazin online, aproape oricine poate realiza un site. De la vecinul de scară până la o firmă de web design și de la prietenul care are photoshop până la un freelancer. Prețurile variază în funcție de cunoștintele de programare, design, marketing, și în functie de cerințele clientilor. Dar și de calitate. Să nu uităm de CALITATE.
DE CE AI NEVOIE DE UN SITE WEB?
Așa cum am mai spus aici un site web este, din punctul nostru de vedere, cartea de vizita al unui business, a afacerii care este prezentată pe acel website. Pe un site de prezentare, deținatorii acelui business, antreprenorii, își prezintă afacerea. Îți spun în câteva cuvinte cine sunt, cum au dezvoltat acel business, care este oferta lor. Cu ce se ocupă, ce știu să facă, care sunt specializările lor și cum te pot ajuta ei pe tine, clientul lor. Pe acesta își va face publică oferta pe care o are către clienții din mediul online, cu toate detaliile necesare, fiind accesibil online de oriunde și oricând. Apoi, cel mai important obiectiv, este acela de a atrage mai mulți potențiali clienti pentru afacerea ta. Un alt obiectiv este acela de vinde direct (magazine online).
Un magazin online este mai complex, tocmai pentru ca are în componența sa, elemente specifice precum coșul de cumparaturi, posibilitate de autentificare, căutare după multiple filtre și multe altele. De pe un magazin online, poți cumpăra cafea sau îți poți achiziționa produse manufacturate ale unui artist local sau pot fi ale unui artist din străinatate.
În ziua de azi e relativ simplu să faci sau să lansezi un site. Cu ajutorul platformei WordPress aproape oricine își poate creea un site de prezentare pentru afacerea lui sau un blog sau chiar și un magazin online mai simplu.
DAR..
Diferența dintre un site pe care îl creezi tu sau vecinul care iți e prieten și a mai facut cateva siteuri 🙂 sau un site facut de cineva care ți-l face ieftin și repede și un site unul creat de o echipă de profesioniști, e uneori de la cer la pământ.
În primul rând, o agenție web va începe cu o analiză amănunțită a domeniului în care se află afacerea ta, va studia piața pe care activezi tu, va lua în considerare site-urile deja existente și care au succes.
O firmă profesionistă de webdesign nu îți va face un site care doar arată bine. Fiecare element grafic, fiecare titlu, imagine, video și asa mai departe, va avea un rol precis pe care îl îndeplinește și aspectul final al sitelui va fi unitar. Având în vedere că un site de prezentare trebuie să sporească credibilitatea firmei și să îmbunătățească imaginea acesteia, făcându-l de capul tau, riști foarte mult. Cum un website bine facut poate îmbunătăți imaginea firmei și a serviciilor oferite, la fel, un site prost făcut, o poate înrăutăți. Iar adevărul e că o dată ce o persoană și-a facut deja o primă impresie, este mult mai greu să i-o schimbi decat dacă prima impresie este din start una favorabilă ție.
Și chiar dacă prietenul Dorel îți face site-ul, acesta nu îți poate oferi contract și factură. Ce se întamplă daca nu ai un contract și o factură?
În primul rand nu ai GARANȚIE LA SITE. Poate crezi ca nu e important dar ce se întamplă dacă îți cade siteul din pricina unei probleme tehnice? Ti-ai calculat pierderile pe care le-ai putea avea? Cam câți clienți ești dispus să pierzi într-o zi, două, cinci, o lună sau poate trei luni, dacă site-ul tau nu funcționează? Te despăgubește Dorel? Cei care nu îți oferă garanție, ar trebui să îți ridice un semn de întrebare. Garanția nu trebuie oferită doar la nivel de marketing, ea trebuie inclusă în contract și trebuie să reiasă clar care sunt condițiile acesteia. O condiție de bază e că trebuie stipulată perioada garanției și actiunea pe care firma o ia în cazul apariției unei probleme la site, respectiv remedierea gratuită.
La fel, aspecte foarte importante de care “prietenii cu prețuri mici” uită, dar care sunt extrem de importante pentru un site:
– probleme de afișare pe dispozitivele mobile. Utilizatorii de telefoane mobile și tablete domină internetul și vor sa aibă parte de o experiență la fel de rapidă și plăcută precum au pe desktop-uri. În concluzie, ai grijă ca în procesul de realizare a website-ului tău, agentia de web design sau freelancer-ul sau prietenul, să îți creeze și o versiune pentru mobil a site-ului.
– lipsa optimizarii SEO, aici sunt multi parametrii tehnici care transmit catre motoarele de cautare ca site-ul tau este realizat corect. Nu neglija acest aspect.
– timpi mari de încărcare a paginilor. Dacă site-ul tăi se încarcă greu, nu te aștepta să ai clienti. Potențialii tăi clienți vor căuta altceva.
– lipsa întreținerii ulterioare a site-ului. Un site web nu este un produs care odată realizat este predat clientului si nu mai are nevoie de nicio întreținere pentru ca oricum va funcționa corect. Indiferent de site, acesta are nevoie de mentenanța cel puțin saptamanală, pentru actualizările scripturilor folosite în dezvoltarea lui. De asemenea, are nevoie de o monitorizare continuă împotriva atacurilor externe și eventual remedierea problemelor care apar. Este posibil să vrei să dezvolți suplimentar acel site și acest lucru trebuie să fie posibil în continuare la costuri decente. O firma neserioasă nu îți va acorda aceste servicii ulterioare, deoarece este greu sa întreții sau să dezvolți ceva ce nu a fost realizat corect încă de la început.
Indiferent ca vrei sa îți creezi singur site-ul sau să apelezi la o firma profesională de webdesign, sa ai în vedere toate acele elemente de care am povestit mai sus.
Aminteste-ti mereu: așa cum în casa ta, periodic faci anumite schimbari și în website-ul afacerii tale va trebui sa faci periodic schimbari. Vei avea nevoie să adaugi sau elimini anumite elemente din structura lui pe masură ce afacerea ta crește sau cunoaște anumite schimbari.
Și bineînțeles, dacă suntem noi cei pe care vrei să îi contactezi pentru o ofertă de web design, ne poți contacta aici sau pe pagina de Facebook.