BLOG.
Cât costă un site
Ce ne enervează întrebarea asta  🙂 și nu pentru ca nu este important cât costă un site. Este foarte important pentru că trebuie să știm care sunt costurile unui proiect în care investim bani, ca să ne calculăm bugetele, să ne calculăm rentabilitatea, etc. Mă enervează, dar doar atunci când este primul lucru care intră in discuție, inainte de orice.

Deci, cât costă un site?

Păi, depinde. Știu ca ăsta este răspunsul care vă enervează pe voi, clienții. Dar așa este. Cănd este vorba despre servicii, răspunsul este mai complex. Este ca atunci când mergi la stomatolog cu o măsea stricată. Cât mă costă, întrebi? Păi și acolo, depinde căt durează și ce trebuie făcut ca să ai o măsea sănătoasă. Trebuie pusă doar o plombă? Sau trebuie și un tratament pe canal? Poate mai e nevoie și de o intervenție la gingie. Sau poate…
E, despre asta e vorba. Un site poate costa de la 200 lei dacă este făcut de prietenul de la țară și cam atât va și face. Dar poate costa și peste 10 mii eur.
Depinde ce vrei de la el, care sunt obiectivele pe care vrei sa le atingi cu acest site, ce funcționalități vrei să aibă, cât este de complex, cărei piețe te adresezi (este piață locală, este piață internațională), dacă este un blog sau dacă este un site de prezentare simplu sau unul care are nevoie de exemplu de integrarea unui sistem de booking. Dacă este un magazin online poate avea nenumărate funcționalități: integrarea  unui sistem de plată cu cardul, sincronizarea cu o platformă a unei firme de curierat, generarea unor cupoane pentru marketing, generarea automată a facturilor, etc.  Fiecare dintre aceste variante menționate mai sus, implică un numar de pagini diferite, conținut diferit, imagini, texte, crearea unui layout care sa fie potrivit, instrumente diferite.
Deci, înainte să întrebi cât costă un site, trebuie să știm  și noi dar și tu in special, de ce anume ai nevoie. Trebuie facută o schiță, un desen, un plan cu ce anume este nevoie. Trebuie avute in vedere costurile (domeniul, hostingul, tema aleasă, pluginurile (adică acele instrumente necesare pentru a avea toate funcționalitățile dorite), design-ul grafic necesar, textele, imaginile, opțiunile integrate (ex. apelare rapidă, interconectare cu retele de socializare, etc), numărul de pagini necesare, orele necesare programatorului pentru a implementa toate acestea. În concluzie, ia un pix și o foaie și începe să conturezi un site de prezentare pe care ți-l doresti sau un magazin online, o pagină web simplă, un blog, o platformă complexă de turism etc. Indiferent ce îți dorești, începe să schitezi scheletul și apoi contactează mai multi freelanceri si mai multe firme de web design și întreabă cât costă un site ca cel schițat de tine. Un site trebuie sa fie usor de accesat, să se încarce repede.
De multe ori ne-am lovit de reacția potențialilor clienți atunci când am oferit un pret sau poate nu am făcut deloc oferta. Da, dacă nu primim informațiile complete, nu avem cum să facem o ofertă. Am fi neprofesioniști, zicem noi. O reacție de mirare sau poate chiar de zgârcenie, poate veni nu din lipsa banilor ci din necunoastere. În România încă nu știm exact ce este un site web, câtă muncă presupune crearea unui website, de ce avem nevoie de el, cât costa un site web, de ce costă atât, de ce diferențe mari de pret între cei care le  oferă, indiferent ca sunt freelanceri sau firme de web design.
Înainte să te decizi cu cine lucrezi, analizează cu atentie toate ofertele pe care le primești. Nu alege dupa pret, stii vorba aia “cât dai, atata face”. Asigură-te ca oferta pe care o primești este detaliată și cuprinde toate funcționalitățile dorite de tine. Asigură-te că ți se oferă garanție, mentenanță, caută recenzii și cere portofoliu de la prestator. Și dacă vezi că prin siteurile făcute de cel care îți trimite oferta sunt greșeli gramaticale 🙂 sau greșeli de scriere, dacă vezi că siteul nu este optimizat pentru toate device-urile (mobil, tableta, desktop), nu mai pierde vremea cu el. Caută pe cineva serios, priceput, care ști că respectă termene și cere asta în contract. Nu vorbe goale. Asigură-te că în contract sunt trecuți toți termenii.
Cere seriozitate și foarte important, oferă seriozitate. Și acest lucru este important. Pentru că fara concursul tău, al clientului, dacă nu spui ce vrei, dacă nu oferi informațiile solicitate la timp, nu se poate realiza mai nimic, nimeni nu poate face minuni.
Dacă vrei detalii despre noi și oferta noastră, dacă vrei să știi ce putem face pentru tine, ne găsești la noi pe site. Spune-ne de ce anume ai nevoie și noi îți dăm toate informațiile de care ai nevoie. Și pretul. 🙂 Dar numai după ce avem toate informațiile de la tine.

Deci, cât costă un site?

Depinde 🙂

CATEGORII

ULTIMELE ARTICOLE

  • Ce trebuie să conțină un site de succes
  • Cât costă un site
    Depinde ce vrei de la el, care sunt obiectivele pe care vrei sa le atingi cu acest site, ce funcționalități vrei să aibă, cât este de complex, cărei piețe te adresezi (este piață locală, este piață internațională), dacă este un blog sau dacă este un site de prezentare simplu sau unul care are nevoie de exemplu de integrarea unui sistem de booking.
  • Cine poate realiza un site web
    Un site web este, din punctul nostru de vedere, cartea de vizita al unui business, a afacerii care este prezentată pe acel website.  Pe un site de prezentare, deținatorii acelui business, antreprenorii, își prezintă afacerea. Îți spun în câteva cuvinte cine sunt, cum au dezvoltat acel business, care este oferta lor.